Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin son basamağıdır. Embryolar rahime sıklıkla yumurta toplanması işleminden 3-5 günler arasında yerleştirilir.

Embriyo transferi yapılacak hastanın idrara sıkışık olması gereklidir. Karından yapılan ultrason eşliğinde önceden karar verilen sayıda embriyo rahim ağzından ince bir kateter ile bırakılır. Embriyo transfer işlemi ağrılı bir işlem değildir ve anestezi gerektirmez. İşlem sonrası rahim içini döşeyen dokuyu (endometrium) desteklemek için hastaya iğne, fitil ya da krem şeklinde hormon ilaçları verilir. Bu tedavi gebelik oluşursa gebeliğin onuncu haftasına kadar devam eder. Gebelik oluşmayıp adet kanamasının olduğu durumlardaysa kanamanın başlamasıyla birlikte tedavi kesilir. Embryo transferi sonrası 10. Günde kanda gebelik testi yaptırılır. Testi pozitif olanlarda iki gün sonra kan testi tekrarlanır.

İşlem sonrası 10 gün boyunca hasta evde istirahat etmeli. Ev işi, stres, cinsel ilişki yapmamalı.

Transfer edilen embriyo sayısıyla klinik gebelik oranları arasında direkt bir ilişki mevcuttur. En iyi sonuçlar 2 embriyonun transfer edilmesiyle alınır.

Embriyo Dondurma İşlemi Nedir?

Fazla sayıda embriyosu olan çiftlerde transfer edilenlerden arta kalanlar kaliteli ise dondurulabilir ve Türkiye de 5 yıla kadar saklanabilir. Laboratuvar ortamlarının iyi olması halinde dondurulmuş embriyo transferinin başarısı oldukça yüksektir.