İnfertilite (Kısırlık) nedenleri bazen çok kolay saptanıp çözümlenirken, bazen de sorunları çözmek oldukça zordur. Çocuk sahibi olmayan çiftlerin üçte birinde erkekte sorun saptanırken, üçte birinde kadında problem saptanmakta yine üçte birinde her ikisinde de sorun saptanmaktadır. Ancak yapılan testlere rağmen çiftlerin %15’inde bir neden bulunamamaktadır. Bu duruma açıklanamayan infertilite (kısırlık) denilmektedir.

Erkeğe Ait İnfertilite (Kısırlık) Nedenleri Nelerdir?

Erkeğe ait nedenlerin başında menide (ejakulatta) hiç canlı erkek üreme hücresi (sperm) bulunamaması gelmektedir. Bu duruma Azospermia denilmektedir. Azospermia, ya erkeğin kanallarındaki tıkanıklıktan dolayı spermlerin dışarı ulaşamamasından yada erkek yumurtalarının (testislerin) çok az hatta hiç sperm üretememesinden kaynaklanmaktadır. Her iki durumda da erkek hastaların hiç vakit kaybetmeden eşleriyle birlikte bir tüp bebek merkezine giderek öncelikle MESA yada PESA yoluyla sperm arama, sperm yapımının olmadığı yada çok az olduğu durumlarda ise TESE yöntemleriyle sperm bulma işlemlerini yaptırması gerekmektedir. Kanal tıkanıklığı ile sperm olmadığı durumlarda, spermi bulmak çok kolayken sperm üretiminin az yada hiç bulunmadığı durumlarda MIKRO-TESE ile sperm bulma şansı da oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.

MIKRO-TESE ile daha önceden biyopsi ile sperm bulunamayan erkeklerin %50-60’ında sperm bulunabilmektedir. Sperm bulmak adına biyopsi yaptıracak erkek hastalar merkez seçimine çok önem vermelidirler, aksi taktirde zaten kendilerinde bulmakta zorlanılan sperm hücreleri (dondurulamayacağı ve test sonucu öleceği için) boşa harcanmış olabilir. Önceden beri sıklıkla yapılmakta olan testislere giden damarların genişlemesini gidermeye yönelik varikosel ameliyatlarının kanıta dayalı tıp biliminde bir faydası olmadığı açıklanmaktadır. Bunun dışında erkeklerde görülen enfeksyonlar, tümörler ve benzeri problemler üroloji hekimleri tarafından tedavi edilebilmektedir