Doğum esnasında, bir kadın kendi yumurta rezervinin hepsine sahiptir, yaklaşık 2 milyon yumurta vardır. Yumurtalıklarda saklanan olgun olmayan yumurtaların (kadın yaşlandıkça) sayı ve kalitesi azalır. Ergenlik dönemine gelindiğinde, hipofiz ve yumurtalık hormonları salgılanmaya başlanır, böylece yumurtlama ve adet görme başlar.

FSH’a cevap verecek olgun olmayan yumurtalar, keseler içinde saklanır ve buna folikül adı verilir. Bu foliküller östrojen salgılayarak, rahim ağzından salgılanan mukusun özelliğini değiştirirler. Bu spermin içeri geçişini kolaylaştırır. Ayrıca rahmin iç tabakasını kalınlaştırır. Genellikle tek bir folikül büyür ve içindeki yumurta olgunlaşmaya başlar.

LH seviyesi birden yükselir (LH dalgası), yumurtalıktan yumurtanın atılmasını sağlar. Bu genellikle adetin 13. ila 17. günleri arasında gerçekleşir. Geride kalan çatlamış foliküle korpus luteum adı verilir, bundan progesteron salgılanır. Bu hormon, rahim iç duvarında döllenmiş bir yumurtanın beslenmesi için uygun reseptörlerin oluşmasını sağlar.