Döllenmenin olması için, yumurtlamadan önce, sperm yumurtaya ulaşmalıdır. Bunun sağlanabilmesi için, temiz bir geçiş yolu ve ‘sperm dostu’ rahim ağzı mukusuna ihtiyaç vardır. Sperm ise kadın vücudunda ilişkiden sonra 48-72 saate kadar yaşayabilir.

Yumurta yakalanması: Küçük, parmaksı fimbrialar yumurtayı yakalar *(resimde kırmızı ile işaretlenmiş yer) ve yumurtayı fallopian tüpün içine taşır (bu yumurtalık ile rahim arasındaki geçişi sağlayan ince tüptür).

uterus

Rahim ağzından spermin geçişi: Vajen içerisindeki yüzmesinden sonra, spermler rahim ağzından içeri girerler, rahime doğru rahim ağzı sıvısında hareket ederler. Sonrasında fallopian tüplerine geçerler. Boşalmayla atılan milyonlarca spermden, sadece birkaç yüzü üreme sistemindeki seyahatten canlı kurtulur.

Döllenmenin oluşması: Yumurtanın döllenmesi, bir spermin yumurtanın koruyucu katmanını aşması ve içeri girmesi ile gerçekleşir. Fallopian tüp içerisinde, döllenmiş yumurta (artık buna Cenin ismi verilir) kendisini rahime yerleşmeye hazırlar.

Cenin (döllenmiş yumurtanın) yerleşmesi: Döllenmeden birkaç gün sonra, kasların kasılması ile döllenmiş yumurta fallopian tüpten rahime doğru taşınır. Rahime ulaştıktan birkaç gün sonra cenin kendisini rahim iç tabakasına (endometrium) gömer. Gebelik hormonları, insan koryonik gonadotropin (hCG), cenin içerisindeki bazı hücreler tarafınca üretilir. Bu hormonlar, gebeliğin devamı için yumurtalıklara progesteron üretmeye devam etmesi mesajını iletir