Tüp bebekle ilk sağlıklı doğum 1978 yılında gerçekleşmiş ve İngiltere’de Louise Brown bu yöntemle doğmuştur. Tüp bebekte yumurtalıklar ilaçlar ile stimüle edilmekte ve belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra ameliyathane ortamında anestezi altında toplanarak embryoloji laboratuvarına verilmektedir. laboratuvarda hastanın eşinden alınan spermler ile toplanan her oosit döllendirilmektedir. 3-5 gün laboratuvarda inkübe edilen embryolar rahim içerisine transfer edilmektedir.
Yumurtalıkların Geliştirilmesi (Stimülasyonu) ve Kullanılan İlaçlar: Ürofollitropin ve Follitropinler yumurtalıkların stimülasyonunda kullanılan FSH etkisi gösteren ilaçlardır. Follitropinler (Puregon, Gonal F) ileri teknoloji kullanılarak (DNA rekombinasyonu) üretilirler. Lutropin alfa (Rekombinant LH, Luveris) LH benzeri etki göstermektedir. Menotropinler (Menagon, Menopur, Merional) ise hem FSH hem de LH etkisini birlikte göstermektedirler.
Bir diğer ilaç grubu ise GnRH Analogları (Suprecur, Suprefact, Lucrin, Synarel, Decapeptyl) yumurtalıktaki folliküllerin istenilen zamandan önce olgunlaşma ve atılmalarını engeller. GnRH antagonistleri (Cetrotide, Orgalutron) agonistler ile aynı amaçla kullanılmakta olup, agonistlerin yerine kullanılmak üzere geliştirilen ilaçlardır hCG (Human chorionic gonadotrophin, Pregnyl ve Ovitrelle) Genelde yumurta toplama işleminden 33-36 saat önce uygulanır. Yalnız kas içine ve hem kas içine hem de cilt altına uygulanabilen preparatları vardır. Yumurtaların toplanmasından önce olgunlaşmasını sağlamaktadır.
Progesteron (Crinone, Progestan, Progynex, Proluton): Doğal bir hormon olup döllenmiş yumurtaların (embryoların) rahim içinde tutunmalarına yardım eder.
Yumurtaların Toplanması (OPU – Oocyte PickUp): Yumurta toplama işlemleri vajinal yoldan yapılan ultrasonografi yardımıyla (transvajinal ultrasonografi) gerçekleştirilir. Ultrasonografi probu ile gözlemlenen yumurtalıklardan ince bir iğne yardımı ile folliküllerin içindeki sıvı toplanmaktadır. Bu işlem genelde 15-20 dak sürmektedir. GnRH analog veya antagonistleri folliküllerin beklenenden önce çatlamasını engellemek için kullanırlar. Ancak ender olarak bunu başaramayabilirler ve folliküller yumurta toplanma işleminden önce çatlar ve yumurtalar karın boşluğuna dağılır. Bu olaya kendiliğinden yumurtlama (spontan ovulasyon) denir. Bu durumda uygulama iptal edilir. Hastaların işlem sırasında rahatlaması için damar yolu ile anestezik ilaçlar kullanarak ağrı duymaması sağlanır.
Sperm Verme: Yumurtaların toplandığı gün, döllenme işleminde kullanılmak üzere laboratuvara sperm örneği verilir. laboratuvarda döllenme işleminde kullanılacak sperm örneği içindeki sperm hücreleri çeşitli yöntemlerle ayrılır. Daha iyi hareket edenleri seçilir ve diğer sıvılardan arındırılır.
Yumurtaların Döllenmesi: Toplanan yumurtalar mikroskop altında değerlendirilir, her biri olgunluklarına göre derecelendirilir. Yumurtanın olgunluğu onun döllenebilme kapasitesini belirler. Daha sonra uygulamaya karar verilmiş yönteme göre sperm ile işleme başlanır.