Kök hücre kongresinde, erkek kısırlığında kök hücre çalışmalarında büyük bir umut ışığı olan ‘Kısırlaştırılmış Sıçanlarda kök hücre çalışmaları ile sperm elde edilmesi’ adlı çalışma ile, Ankalife Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi direktörü Doç. Dr. Cihangir Çakıcı’ya birincilik ödülü verildi.

Dört yıl önce kısırlaştırılmış sıçanlar ile çalışmaya başlayan Doç Dr. Cihangir Çakıcı, yağ hücreleri alarak bunlardan kök hücre elde etti. Elde edilen kök hücreler, sıçanların testislerine verildi ve yapılan destek tedavileri ile bir yılın sonunda kök hücreler önce sperm üreten kök hücreler haline geldi ve daha sonra sperm üretmeye başladılar. Sperm üretimi başlayan bu sıçanların, dişiler ile çiftleştirince, yavrularının olduğunu ve bu yavrularında elde edilen kök hücrelerden kaynaklandığı ispatlandı.

Menisinde canlı spermi olmayan erkeklerde yapılan mikro-TESE (Testislerden sperm elde edilmesi ameliyatı) işlemi sonrasında sperm bulunamamış ve ‘senin çocuğun olmaz’ denilen hastalar için büyük bir umut ışığı ortaya çıktı. Erkek Kısırlığında Kök Hücre Çalışmaları ile ilgili makalesi, BioMed Research International Dergisi’nde yayınlanmıştır.