Essure uygulaması kalıcı doğum kontrolü arzulayan kadınlarda uygulanan bir yöntemdir. 2002 yılından beri uygulanmakta olan ameliyatsız, hormonsuz bir işlem olarak gerçekleştirilmekte ve bir gün içinde günlük aktivitelere geri dönebilmeyi sağlayan bir uygulamadır. Doğru bir şekilde yerleştirildiğinde, Essure uygulaması %99,74 koruma sağlamaktadır. 5 yıl boyunca yapılan tıbbi takiplerde hiçbir gebelik bulgusuna ise rastlanmamıştır. Bildirilen başarısızlık oranları ise uygulamanın doğru bir şekilde yapılamamış olmasından kaynaklanmıştır.

Yaklaşık 10 dakikadan az süren bu işlem eğitimli bir doktor tarafından uygun koşullar altında yapılmalıdır. Vajinadan rahim ağzına kateter yardımıyla da fallop tüplerine ulaşılarak yerleşimi yapılır. Tüplerde doku büyümesi amaçlanmış olup büyüyen doku, yumurta ve spermin buluşmasını önlemede bariyer görevi görecektir. Tüp ligasyonu yönteminde uygulanan karından yapılacak bir kesiye ihtiyaç duyulmaz.

Essure uygulaması yapıldıktan sonra 3 aylık süre tamamlanana kadar diğer doğum kontrol yöntemlerinde de gerekebileceği gibi ekstra bir doğum kontrol yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır. 3 ay sonra rahime verilen bir çeşit boya maddesi ile hysterosalpingogram adı verilen bir çeşit röntgen taraması yapılarak tüplerin tamamen tıkalı olduğu doktorunuz tarafından doğrulanarak, kalıcı olarak doğum kontrolü sağlanır. İleride bebek sahibi olmayı düşünmeyen kadınlara tavsiye edilebilecek bir doğum kontrol yöntemidir.

Polyester fiberler, nikel-titanyum, paslanmaz çelik gibi silikon içermeyen kalp stentleri ile aynı malzemeler ile güvenli bir işlem gerçekleştirilmektedir. Fakat alerjik bünyelerde kullanılan malzemeye alerji gelişmesi riski olmakla birlikte, adet döneminde değişiklik, miktarda azalma ya da artma hormonlara bağlı olmaksızın görülebilir. Cihazın kendisinin pahalı olmasına karşın diğer giderler gözönüne alındığında, kullanılan diğer malzemeler, uygulama sonrası bakım masrafları gibi laparoskopik olarak yapılan diğer yöntemlerden maddi açıdan da daha avantajlıdır.

Sonuç olarak Essure uygulaması yüksek doğum kontrolü oranlarına sahip, mükemmel toleranslı, çok düşük komplikasyon oranları ve yüksek memnuniyet verileri ile kalıcı olarak doğum kontrolünün sağlanmasında ilk seçim olma yolunda ilerlemektedir. Daha ayrıntılı bilgi istiyorsanız www.cihangircakici.com/randevu adresinden randevu alarak Doç.Dr.Cihangir Çakıcı ile görüşebilir ya da www.essure.com adresinden bilgi alabilirsiniz