Tanı koymada en sık rahim filmi yani HSG (histerosalpingografi) kullanılmaktadır. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Normal bir röntgende rahim ve tüpler görülemez, görünür hale getirmek için rahim ağzından özel bir sıvı verilir ve bu esnada röntgen çekilir. Böylece rahim duvarları ile tüplerin yapısı ve geçirgenliği hakkında bilgi edinilir. Rahim iç duvarı ile ilgili patolojiler ve tüplere ait problemler HSG ile ortaya konulabilmektedir. HSG çekimi yaklaşık 15-20 dakika sürmekte ve genellikle adet ağrısı gibi bir ağrı hissedilmektedir. Hiç ağrı olmaması için anestezi ile de çekim yapılabilir.

Hatta bazen tek taraflı bir tüpte tıkanıklık ve sıvı birikimi varsa, o tarafın alınması sayesinde, diğer taraf normal ise, kendi kendine gebelikler oluşacaktır.

Tubal tıkanıklığın derecesine göre tedaviye yönlendirilir. Tek tuba tıkalıysa hasta o zaman normal tedaviye devam edilebilecekken iki tubanın tıkalı olması halinde tüp bebek genellikle tercih edilen yöntemdir. Eğer tüplerde tıkanıklık var ve de sıvı birikimi de varsa, tüp bebek yapılmadan önce ameliyat edilerek tüplerin alınması daha uygun olacaktır. Bu şekilde tüp bebekteki gebelik şansı da artırılmış olur. Ancak hastanın over (yumurta) rezervi az ise o zaman önce tüp bebek tedavisi yaptırıp embriyonu dondurmak gerekiyor. Ondan sonra tüplerin alınması, sonrasında ise embriyo transferi yapılması daha doğru olacaktır.