Gebelikte ayrıntılı ultrasonların yapılması ile birlikte hamilelik ve yenidoğan bebeklerde böbreklerde genişleme (hidronefroz veya pelvikaliektazi) daha sık karşılaşmaya başladığımız bir durum olmaktadır.

Tüm gebeliklerin yaklaşık % 2’sinde ultrasonografide bebeğin bir ya da iki böbreğinde idrar kanallarında genişleme saptanabilir. Erken gebelik haftalarında saptandığında ve özellikle de diğer bazı işaretlerle beraber olduğunda bu bulgu Down sendromu ve diğer kromozom bozukluklarına işaret edebilmesi açısından önemlidir.</p> Piyelektazi doğumsal kusura işaret edebilen bir bulgu olması yanında kendi başına da bir böbrek ve idrar kanalı hastalığına işaret edebilmesi açısından takibe alınması gereken bir bulgudur.

Tıp dilinde hidronefroz olarak tanımlanan böbrek büyümesi, böbrekte idrarı toplayan sistemlerin farklı sebeplere bağlı olarak büyümesi ya da genişlemesi olarak tanımlanabilir. Bu durum böbrekte idrarın birikmesi sonucu meydana gelir. Böbreğin pelvis renalis denilen bölgesi (idrarın üretildikten sonra depolandığı yer) idrar biriktiği için şişerek böbrek dokusuna basınç yapar ve onun çalışmasını bozmaya başlar. Böbrek büyümesine sebep ise bu kanalın tıkanmasıdır. Tıkanma sonucu meydana gelen hidronef-rozlar bazen düzelir.

Tek taraflı tıkanmalara bağlı hidronefrozda diğer böbrek çalışmaya devam ettiğinden belirtiler geç fark edilir. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkiler. Tehlike oranı düşüktür. Eğer her iki böbrek de tıkanmadan etkilenmişse ve tıkanmaya bağlı olarak idrar ters yönde gidiyor ise sonuç sıkıntı doğurabilir.

Bebekler doğumdan sonra her ay düzenli idrar tetkiki ve kültürü ile takip edilir. Ultrasonografi ile de genişlemenin devam edip etmediği takip edilir. Genişlemenin sebebi araştırılır. Genelde küçük genişlemelerde sonuç yüz güldürücüdür.