Gebelikte aşırı kilo alınması arzu edilmeyen bir durumdur. Bebeğinde irileşmesi, zor doğum, aşırı şişlik, tansiyon yükselme riski, vücut hareketlerinde zorluk, bel ve kalça ağrıları, bebeğin daha zor hissedilmesi gibi sakıncaları olabilir. Az beslenmede; bebeğin az gelişmesi tansiyon ve şeker düşüklüğü gibi şikayetlere neden olabilir.
Gebelikte ideal olarak 10-12kg almak gerekir. Bunun düşük düzeyi 7 kg, en üst 14 kg olmalıdır. İlk 3 ayda 500gr iken, 12 haftadan sonra ayda 1-1,5 kg arasında olması sağlanmalıdır.
Bunun için uygun bir diyetin haricinde gebelikte sporda önemlidir. Az yemek yense bile az enerji tüketiyorsa yine kilo alınabilir. Özellikle her gün 1 saate yakın yavaş tempoda yürüyüş çok faydalıdır. Hızlı tempoda yapılırsa kasık ağrıları olur ve gereksiz yere yürüyüş sonlandırılmak zorunda kalınır.
- Her gün 2 su bardağı süt tüketilmelidir.(Sabah 1, Akşam 1 bardak
- Her gün 1 kase yoğurt
- Her gün 1 kibrit kutusu kadar peynir
- 2-3 günde bir yumurta yenmesi önerilmektedir. Rafadan yada tavada yapılış tarzı önemli değildir. Rafadan 3 dakika kaynatılması yeterlidir. Yumurta istenirse her günde tüketilebilir.
Her gün veya günaşırı bir veya iki gün et yemeği tüketilebilir. Kırmızı et; pişmiş olacak, etin ortasının hafif pembe olması sorun değildir. Önemli olan ateşte ısıtılmış olmasıdır Balık veya kırmız et; cinsi önemli değildir. Balık yemek protein açısından önemlidir. Omega 3 kaynağı olduğu için tavsiye edilmez. Aşırı derecede omega3 tüketilmesi veya bu amaçla ilaç alınması tavsiye edilmez. Omega3 bebeğe giden kan akımını artırır ve bebeğin irileşmesine neden olur. Düşük kilolu fetuslarda işe yarar, ancak bebek çok iri doğacak olursa normal doğumu sıkıntıya sokacaktır. Bebeğin zekâsını arttırdığına dair iddialar olmakla beraber bu bilgiler asılsızdır ve bu konu ile ilgili ciddi hiçbir yayın yoktur.
Her gün normal porsiyonlarda her gün meyve ve sebze.
Günde 4 ince dilimden fazla ekmek tüketilmemelidir. Beyaz ekmek yerine koyu ekmek olması tercih edilmelidir. Sabah 2, öğle 1, akşam bir dilim ekmek hakkı vardır. Sabah iki ince dilim ekmeğin yanında yağ, bal, reçel gibi kalorili yiyecekler tüketilebilir.Ancak öğle ve akşam yemeğinde kalorili bir gıda varsa (pilav, makarna, tatlı gibi) ekmek veya bunlardan sadece bir tanesi tüketilebilir.
Ara öğünlerin yapılması faydalıdır. Mesela 10.00 - 11.00 arasında bir bardak süt,saat 15:00’de de bir elma veya bir kap yoğurt tüketilebilir. Ara öğünün az kalorili, olması gereklidir. Yaş günü vb. bir kutlama nedeni ile pasta vb. kalorili bir ara öğün yapılırsa sonraki öğünde ekmek dahil bütün kalorili yiyecekler alınmamalıdır.
Gebeliğin ilk 3 ayında %75 hastada çeşitli düzeylerde iştahsızlık, bulantı ve kusmalar olabilmektedir. Bu nedenle gebelerin bu dönemde iyi beslendiği söylenemez.Ancak gebe, çok zayıf değilse bunu iç stoklarla tolere edebilir. Çok zayıf gebelerde veya gerekirse diğerlerinde de serumlarla şeker ve/veya tuz vermek gerekebilir. Eskiden bulantı ilaçlarını vermekten kaçınırdık ancak şimdiki ilaçların rahat kullanıldığı bilinmektedir.
Aşırı kilo alanların bir diyetisyen kontrolü altında takip olmasında fayda vardır.