Anne adaylarının korkularının başında gelen doğum ağrıları hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, doğum ağrılarını azaltmada kullanılan yöntemleri açıkladı.

Doğum ağrıları, doğum sürecinde anne adaylarını en çok korkutan ve stres yaşamalarına sebep olan konudur. Uzun yıllar boyunca bu sorunu gidermek ve doğum ağrılarını en aza indirmek adına çalışmalar yapılmıştır. Son 20-25 senedir ağrıları azaltmak adına en sık kullanılan yöntem epidural anestezidir. Yüzde 70-80 gibi önemli bir yüzdeyle yaygın olarak kullanılan epidural anestezi, doğum ağrılarının giderilmesinde en başarılı yöntemlerdendir.

ABD’de yapılan araştırmalarda da doğum sayısının 1500’ü aştığı hastanelerde yüzde 80-90 oranında tercih edildiği görülen epidural anestezi, bu alanda önde yer alan uygulamalardandır.

Doğum ağrısı Nedir? Doğum ağrısı, doğumun başlamasıyla birlikte karında, belde ve kasıklarda hissedilen ağrı çeşididir. Geçici ve görülme sıklığı değişkenlik gösterebilen bir ağrıdır. Ağrı aralıklarında olduğu gibi ağrı şiddetinde de değişkenlik görülür. Kimi anne adayları bu ağrıyı güçlü hissettiğini ifade ederken kimileri ise bu kadar ağır hissetmeyebilir. Burada anne adayının ağrı eşiği de belirleyici bir faktördür.

Doğum ağrıları çeşitli evrelerden meydana gelir. Doğumun birinci evresindeki ağrıların nedeni, düzenli uterus (rahim) kasılmaları ve serviksin (rahim ağzı) progresif olarak açılmasıdır. İkinci evrede ise bunlara vagina, vulval ve perine bölgesinin gerilmesi eklenir, ağrının şiddeti giderek artar ve aşağılara iner. İşte bu evredeki ağrı anne adayları tarafından “şiddetli” olarak tanımlanmaktadır. Burada annenin yaşının küçük olması, ilk doğumu olması, mensturasyon dönemlerinde bel ve kasık ağrısı çekmesi, annenin ya da bebeğin aşırı kilolu olması gibi faktörler de ağrıyı ve şiddetini etkilemektedir.

Ağrıyı Azaltmanın Yolları Doğum ağrısı çeşitli yöntemlerle azaltılabilir. Örneğin gebelik sürecinde yapılan vücut ve nefes egzersizleri ağrıyı azaltmada yardımcı olabilmektedir. Egzersizlerin yanı sıra dikkat yönlendirmesi de bir diğer yöntemdir. Annenin odak noktasının değiştirilmeye çalışıldığı bu yöntem de bu amaçla kullanılmaktadır. Bu tarz doğal yöntemlerin yanı sıra ilaçla yapılan uygulamalar da mevcuttur. Doğum sırasında kalçadan veya damardan ilaç uygulanması, azotprotoksit-oksijen gazı uygulanması ve epidural anestezi bu yöntemler arasında sayılabilir.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/saglik/dogum-agrilarini-azaltmada-kullanilan-yontemler